top of page
Search
  • Anita Prpić

ZA DEČKE A I ZA CURE , IZ NAVIKE!

Ja bih na kolače rekao je on, a ja bih na gin tonic kaže ona.

Opet ćeš uzeti onu standardnu čokoladnu tortu pita ona? Da! Tu najviše volim.

Da, toliko ti je fina da ju tako brzo pojedeš i onda ti je vrlo brzo muka od nje i na kraju kažeš znao sam da će mi biti muka i da će me trbuh boljeti ali na onaj prvi griz je tako dobra da se ne mogu suzdržati i samo trpam, trpam dok mi nije muka!!!!

A jesi probao sa nekom drugom čokladnom tortom? Ma jesam i fine su ali znaš nema tu onog feelinga na prvu, da padneš u trans! Aha misliš onog feelinga od kojeg te na kraju boli trbuh kaže ona.

Hajde meni za ljubav probaj ovu čokoladnu sa bademima.

Hmmm, ne znam baš, lijepo izgleda, to je točno ali navikao sam na onu prvu. A hajde, kupit ću ti onda i tvoju standardnu ako ti se ova baš ne bude svidjela.

Ok. onda.

Sjeli su za stol a ugostitelj je donio torte. Uzeli su iste, one s bademima.

Ona mu kaže, hajde sad polako uzmi zalogaj po zalogaj i reci mi što osjećaš, kavog je okusa, teksture, što čini tvom tijelu, srcu i mozgu?

Prvi zalogaj! pa mekana je ali osjetim i bademe pa moram žvakati a ne progutati nesvjesno.

OK., drugi zalogaj!, krema je taman slatka koliko treba, ni previše ni premalo. Super!

OK., treći zalogaj!, što ju sporije jedem osjećam sve više okusa, i malo naranče i kardamoma i postaje sve zanimljivija. Hmm, kaže ona veselo.

Četvrti zalogaj!, zapravo je baš dobra samo što nisam navikao na te okuse i da ju tako polako jedem.

Aha, nisi navikao, a na što si navikao?

Da ju pojedem brzo, strastveno da ni ne osjetim sve okuse, već onaj koji znam da će biti i onda mi bude muka ali to mi je normalno, znam da će tako biti, uvijek je tako ali onaj prvi griz je uuuuuuuuu, raj!

Raj pa onda pakao, kaže ona i nasmije se.

Peti zalogaj!, reci mi kako se osjeća tvoje tijelo sada?, umiruje se, osjećam te različite okuse i shvaćam da mi prijaju, malo neobično za mene, nikada nisam mislio da će mi se kardamom u kombinaciji sa čokoladom svidjeti, općenito da će mi se svidjeti, ali teče, i osjećam puninu okusa, polako dopire do mene.

Šesti zalogaj! što kaže tvoje srce? hmm čini se baš zadovoljno, onako nekako lagano, nježno, toplina polako dolazi, a ono se pušta i uživa. A baš mi je drago kaže ona.

On uzme sedmi zalogaj, i kaže ma dobra je ali znaš šta kad razmislim i usporedim sa onom prvom ma nije to to, ono je okus na koji sam navikao, pojedem je brzo, ostavi me bez teksta na kraju mi je loše ali tako sam navikao.

A ti voliš da ti bude loše na kraju? Pa ne, a zašto onda ponavljaš istu radnju za koju kažeš još unaprijed da znaš kako će završiti?

Iz navike, iz želje da me na tren baci u raj. A onda naglo spusti na zemlju kaže ona.

U tim trenucima ne mislim na ništa, na posao, probleme, ratove…..

A onda za 5 minuta misliš na trbuh i kako ti nije dobro i kako život baš nema puno smisla umjesto da pustiš i daš priliku sebi da se osjetiš drugačije,onako kako si lijepo opisao za osjećaj sa tortom od badema, polako, meko, različitih okusa, sa znatiželjom, a ne sa idejom da unaprijed znaš i očekuješ.

Da ne uspoređuješ sa ono prvom tortom već da shvatiš kako ti je ova zapravo jako fina samo si ti od početka imao očekivanja kako misliš da bi se trebao osjećati i čekao taj trenutak a propuštao sve one zalogaje od prvog do šestog kad si guštao i uživao u osjećaju koji ti daje bez da si razmišljao o prvoj torti o kojoj sve već znaš unaprijed!

53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page