top of page

Što je coaching

LIFE COACH

Coaching ili „treniranje“ je proces procjene postojećih misli i emocija, promatranje ponašanja,  verbalnog i neverbalnog izražavanja kao i postavljanje ciljeva odn.otkrivanje skrivenih blokatora/otpora kod klijenta.

Zadaća coacha je utvrditi gdje se klijent nalazi trenutno, a gdje želi u budućnosti odn. koji cilj želi ostvariti.

Na putu međusobnog  razumijevanja, coach pomaže klijentu otkriti što je to što ga blokira od ostvarenja cilja ili željenog ishoda. To mogu biti određena uvjerenja o sebi, doživljaj stvari i ljudi koje susreće,  neobjektivnost sagledavanja činjenica, nesvjesnost vlastitih vrijednosti, sposobnosti i mogućnosti.

Coach je prije svega motivator, osoba koja može ponuditi širu perspektivu cijele situacije, osoba koja ima oruđe, tehniku, namjeru i znanje da istraži  klijentove potencijale i stavi ih u funkciju.

Proaktivan stav u životu i fokusiranost na klijentov cilj.

Jasnoća u razumijevanju cilja, jasnoća u izražavanju, objektivnost u pristupu.

Svaka osoba je individua stoga svaka zahtijeva drugačiji pristup. Neki klijenti ne znaju što žele, neki znaju, ali ne znaju kako to ostvariti, neki znaju ili misle da znaju i trude se već dulje vrijeme, ali bez rezultata.

Na tom zajedničkom putu vrlo je bitno stvoriti i upostaviti atmosferu otvorenosti i povjerenja. To se prije svega postiže aktivnim slušanjem i razumijevanjem klijenta i njegovih želja.

Coach je motivator, podrška, razumijevanje i znanje kako.

Klijent osim što ima želju za ostvarenjem cilja treba biti svjestan i spreman na otpuštanje nekih starih načina razmišljanja, ukorijenjenih obrazaca ponašanja kao i reakcija na situacije kako bi ostvario isti.

Atmosfera povjerenja klijent-coach je imperativ kako bi putovanje moglo krenuti i doći na željeno odredište.

Life Coach: Text
bottom of page