top of page

O PILATESU

BUDI U KONTROLI SVOG TIJELA, A NE U NJEGOVOJ MILOSTI. Joseph Pilates

Što je i zašto je bitan?

Sustav vježbi koje nas uče kako pravilno držati tijelo, kako se ispravno kretati i vježbati.

Pilates vježbe su osnova zdravog življenja i svakodnevne funkcionalnosti.

U samom vježbanju naglasak je na 3 stvari:

1. Izvodimo vježbe koje nas stabiliziraju za svakodnevno normalno funkcioniranje

2. Korekcija pokreta koja nas uči kako da se pravilno držimo dok hodamo, sjedimo…

3. Istezanje.

S Pilates vježbama smo pokretljiviji, odstranjujemo napetost i ispravljamo nepravilno držanje.

Osnovna načela u vježbanju su disanje,koordinacija, kontrola i koncentracija.

Polaganim, skladnim i svjesnim pokretima aktiviramo najdublje slojeve mišića jačajući i izdužujući ih, a osim stabilnosti dobivamo i lijepo oblikovano tijelo.

Svjesnim disanjem pomažemo krvožilni sustav da nahrani sva tkiva kisikom.

Svaki pokret ide iz centra i pruža se prema van. Svi mišići i kosti u tijelu moraju biti u skladu jedni s drugima kako bi tijelo dobro funkcioniralo.

Redovitim vježbanjem Pilatesa postižemo pravilno držanje tijela, jačamo trup, lakše hodamo, pravilno sjedimo, eliminiramo česte bolove u leđima i glavobolje, bolje spavamo i super se osjećamo.

Pilates vježbama poboljšavamo ukupno tjelesno zdravlje, razvijamo tijelo, um i duh u potpunoj međusobnoj koordinaciji.

Naglasak je na kvaliteti, a ne kvantiteti jer nije bitna brzina pokreta već način na koji ga izvodimo a da pritom ne „lomimo“tijelo.

U vježbanju koristimo različite rekvizite poput malih lopti, guma, bučica, štapova, Pilates lopti koji su odlični za jačanje dubokih mišića i njihovo istezanje. Ovakvim vježbanjem postižemo izdržljivost cijelog trupa koji je ključan stabilizator i potpora tijelu u svakodnevnim radnjama.

Za svakodnevno normalno funkcioniranje potreban nam je san, hrana, disanje i vježbanje. Vježbanje nije luksuz ni profesionalni sport već  fizička potreba kako bi naši mišići i kosti bili funkcionalni i nosili nas u duboku starost. 

Vježbanje nije samo vježbanje, ono je vrijeme za nas, ono je dobro držanje koje nam omogućava da se lakše fizički krećemo kroz dan, ono je mentalno opuštanje koje nam daje veću fokusiranost za svakodnevne obaveze. Mi smo zadovoljni jer smo napravili nešto dobro, a prije svega korisno za sebe.

U našoj genetici je potreba za kretanjem. Sjedilački način života i kultura kojoj pripadamo udaljuje nas od nečega što je duboko u nama i usađeno nam je.

Vježbanje nije za određenu životnu dob, ono je za sve dok god smo tu.

Pilates: Text
bottom of page